Anomalii care însoțesc hipospadiasul
Încurbarea penisului
Este cea mai frecvent întâlnită anomalie care însoțește hipospadiasul. Se observă și se masoară doar atunci când penisul este în erecție completă. Încurbarea ventrală a penisului (în jos) apare cel mai des, în proporție de peste 90% din cazurile de hipospadias distal și în aproape 100% din cazurile de hipospadias proximal. Aceasta este de obicei usoară (10-30 de grade) sau medie (30-60 de grade) în cazurile de hipospadias distal sau medial, dar poate fi severă (peste 60 de grade) în cazurile de hipospadias proximal. Foarte rar, încurbarea penisului mai poate fi laterală (spre stânga sau spre dreapta), dorsală (în sus) sau combinată (penisul are forma literei "S"). Încurbarea peniană este de cele mai multe ori nediagnosticată corect sau este ignorată de către chirurg. Necorectată, încurbarea penisului poate afecta procesul de vindecare după operație, iar în timp poate împiedica contactul sexual și afecta psihologic și social pacientul adult.
Corectarea încurbării peniene este esențială în reparația hipospadiasului.
Torsiunea penisului
Nu este întâlnită atât de frecvent precum încurbarea penisului, dar poate apărea la cazurile de hispospadias distal sau medial, în aproximativ 30% dintre pacienți. Rotația (torsiunea) penisului se observă și se masoară atunci când penisul este în erecție completă. Rotatia poate fi în sensul acelor de ceas sau în sens opus (cel mai frecvent) și poate fi ușoară (mai puțin de 45 grade), medie (între 45 și 90 de grade) sau severă (peste 90 de grade).
Aceasta trebuie corectată pentru ca penisul să aibă un aspect normal.
Dispunerea dorsală a prepuțului
Dispunerea prepuțului în partea dorsală (de sus) a penisului, cu aspect de "glugă" în timp ce partea de jos rămâne descoperită. Această anomalie face parte din definiția hipospadiasului și apare datorită opririi în dezvoltarea intrauterină a parții ventrale (de jos) a penisului. Reconstrucția prepuțului și acoperirea părții ventrale a penisului este esențială și uneori dificilă datorită lungimii necorespunzatoare și a vascularizației ineadecvate iar circumcizia este de obicei indicată.
Deficit al pielii penisului
Lungimea și calitatea neadecvate ale pielii penisului, uneori cu corzi fibroase ale părții de jos a penisului, "trăgând" de acesta și producând încurbare. Atât corzile fibroase congenitale cât și dezvoltarea disproporționată a feței ventrale a corpilor cavernoși comparativ cu fața dorsală, sunt responsabile de încurbarea peniană ventrală. Reconstrucția pielii penisului în aceste cazuri agravează complexitatea operației și necesită cunoștiințe și tehnici avansate de chirurgie plastică și reconstructivă pentru folosirea lambourilor sau grefelor cutanate.