Penisul ”îngropat”

Penis ”îngropat”

Introducere

Penisul ”îngropat” mai este numit și penis ”ascuns” și reprezintă o patologie în care penisul, deși de dimensiune normală, este acoperit complet sau aproape complet de piele și uneori de grăsimea suprapubiană și este greu vizibil.

Este o afecțiune atât cosmetică din cauza aspectului nenatural, de penis scurt și ascuns sub piele sau afundat în grăsime, cât și funcțională, din cauza dificultății de a avea contact sexual, de a urina stând în picioare și de a menține o igienă locală corespunzătoare.

Aceste aspecte afectează mult calitatea vieții și produc cel mai des probleme de natură psihosocială prin alterarea stimei de sine și incapacitatea de a avea relații normale.

De ce apare?

Penisul ”îngropat” poate fi congenital sau dobândit. În ambele situații, cauza este o fixare defectuoasă a pielii și a ligamentelor penisului de corpul acestuia, alterând unghiurile peno-pubiene, peno-scrotale și latero-peniene.

Pe lângă aceasta, mai poate fi însoțit și de un exces de grăsime suprapubiană ce apasă pe penis și îl acoperă și mai mult sau de o inserție înaltă a scrotului pe partea de jos a penisului (palmură/webbing penoscrotal).

 
Penisul ”îngropat” congenital

Este o malformație rară în care țesutul conjunctiv care fixează pielea penisului de corpul acestuia este aberant (fie prea elastic, fie inelastic) și inserat prea sus pe penis, făcându-l să pară acoperit aproape în totalitate de piele. De cele mai multe ori este asociat excesul de grăsime suprapubiană, agravând și mai mult afecțiunea.

 
Penisul ”îngropat” dobândit

Apare ca urmare a unei intervenții chirurgicale asupra penisului, de obicei circumcizie, plastie de prepuț sau reconstrucții complexe pentru hipospadias/epispadias etc, în care pielea penisului este inextensibilă din cauza cicatricilor sau prea scurtă din cauza îndepărtării excesive a pielii, făcând ca penisul sa pară scurt și acoperit de piele.

  
Penisul ”îngropat” dobândit

Apare ca urmare a unei intervenții chirurgicale asupra penisului, de obicei circumcizie, plastie de prepuț sau reconstrucții complexe pentru hipospadias/epispadias etc, în care pielea penisului este inextensibilă din cauza cicatricilor sau prea scurtă din cauza îndepărtării excesive a pielii, făcând ca penisul sa pară scurt și acoperit de piele.

Tratament

Tratamentul penisului ”îngropat” congenital sau dobândit este chirurgical, iar uneori poate fi recomandată menținerea unei cure de slăbire. În general, grăsimea suprapubiană este dependentă de hormonii estrogeni și nu dispare în ciuda exercițiilor fizice sau a curei de slăbire, dar acestea sunt recomandate pentru tonifierea musculaturii și reducerea grăsimii abdominale, scăderea indicelui de masă corporală și obținerea unui rezultat chirurgical mai bun.

În cazul copiilor cu penis ”îngropat” congenital, neoperați, este recomandat ca intervenția chirurgicală să se efectueze după vârsta de 5-6 ani, deoarece copiii au o conformație imatură a zonei pubiene ce se poate rezolva de la sine până la acea vârstă.

În cazul copiilor cu penis ”îngropat” dobândit în urma unor operații în antecedente, este recomandat ca intervenția chirurgicală să se efectueze după vârsta de 2 ani, pentru a nu împiedica dezvoltarea normală a penisului din cauza cicatricilor existente sau a pielii prea scurte. De asemenea, riscurile anestezice sunt mai mici după vârsta de 2 ani.

Adulții cu penis îngropat congenital sau dobândit pot fi operați la orice vârstă.

Programarea pentru operație se face în urma consultației și în general cu câteva săptămâni sau luni înainte de aceasta.

Pregătirea pentru operație

Pacientul trebuie să fie sănătos la momentul operației pentru ca intervenția să fie realizată în condiții optime de siguranță. Astfel, infecțiile de tract respirator (rinite, faringite, laringite, traheite, bronșite, bronșiolite, pneumonii etc), infecțiile urinare sau orice altă infecție vor trebui tratate înainte de intervenție.

Afecțiunile cronice vor fi evaluate în mod special și se va decide împreună cu medicul pediatru (pentru copii), respectiv medicul internist (pentru adulți) și medicul anestezist momentul optim al operației. Uneori este recomandat consultul unui medic endocrinolog, pentru a diagnostica sau trata unele afecțiuni ce cauzează hipogonadism.

Cu 1-2 zile înainte de operație, pacientul va fi evaluat de medicul pediatru, respectiv medicul internist și i se vor efectua analize uzuale de sânge și urină.

Este recomandat ca urocultura să fie efectuată cu 4-5 zile înainte de intervenție în cazul în care pacientul nu a mai avut niciodată infecție urinară, sau cu 7-10 zile înainte de intervenție în cazul în care a mai avut infecție urinară, pentru a se putea trata din timp.

Operația

În cazul copiilor, operația se efectuează sub anestezie generală și bloc caudal pentru controlul durerii. În cazul adulților, operația se poate face sub anestezie generală sau anestezie rahidiană.

Durata operației depinde de complexitatea cazului și variază în general între 1.5 și 3 ore.

În cazul pacienților pediatrici, echipei operatorii se alătură un chirurg pediatru cu experiență în chirurgia pediatrică urologică și microchirurgia reconstructivă.

Tratamentul chirurgical presupune înlăturarea excesului de grăsime suprapubiană și/sau scrotală, reinserarea ligamentelor peniene, refacerea unghiurilor peno-pubice, peno-scrotale și latero-peniene și reconstrucția pielii penisului, astfel încât acesta să fie expus cât mai mult în afara pielii. Se vor pune un cateter uretrovezical și uneori un drenaj subcutanat pentru câteva zile. Acestea au rolul de a drena urina și de a menține locul operației uscat și curat.

Îngrijirea după operație

La sfârșitul operației pacientul va fi dus în salon, unde va petrece circa 24h sub supraveghere medicală. Copiii vor fi însoțiți de unul din părinți sau de un tutore legal. Externarea din spital se va face în ziua următoare operației de către echipa noastră și vă vor fi explicate toate detaliile operației și îngrijirii postoperatorii.

Recuperarea după operație durează în medie 2 săptămâni, timp în care este important ca pacientul să fie sub supravegherea echipei noastre medicale pentru a putea observa și rezolva posibilele complicații.

Controalele postoperatorii se vor face zilnic sau la fiecare 2-3 zile în funcție de caz.

Stabilirea diagnosticului și a planului de tratament se pot face online prin completarea formularului de mai jos, prin email la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau în urma unei consultații fizice la una dintre clinicile partenere.

Consultațiile online făcute prin intermediul formularului de pe acest site sau prin email sunt gratis. Datele personale și pozele sau video-urile anexate acestui formular sunt confidențiale și nu vor fi salvate decât în cazul acordului reciproc pentru operație.

Niciun fisier incarcat.

Vă respectăm și garantăm discreția și confidențialitatea mesajelor și a datelor Dvs personale.

Admin's Avatar

Admin