Limfedem postoperator
Introducere
Limfedemul postoperator, numit și edem limfatic secundar, este o afecțiune cauzată de o acumulare de lichid limfatic în țesuturi ce apare în urma unei intervenții chirurgicale. Edemul limfatic al penisului apare la nivelul pielii și țesutului subcutanat ale acestuia în urma unei intervenții chirurgicale în care s-a efectuat reconstrucția pielii.
Acest lucru se manifestă prin apariția unor umflături neregulate și inestetice la nivelul pielii penisului, ce dispar de obicei în urma compresiei și reapar ulterior.
Limfedemul postoperator al penisului apare mai frecvent în urma intervențiilor complexe de reconstruție a pielii și mai ales la pacienții multiplu operați de hipospadias, epispadias, penis îngropat, megaprepuț congenital, încurbări severe ale penisului, transpoziție penoscrotală etc, ce presupune mobilizarea lambourilor de piele pentru reconstrucția acesteia.
Cum poate fi prevenit?
În marea majoritate a cazurilor, limfedemul postoperator poate fi prevenit prin aplicarea corectă și repetată a pansamentelor elastice compresive la nivelul penisului. Uneori aceste pansamente trebuie aplicate câteva luni de la operație pentru a se obține un rezultat bun.
Însă, în unele situații, chiar și în ciuda aplicării corecte și repetate a pansamentelor elastice compresive, limfedemul persistă și chiar pot apărea benzi de fibroză sau cicatrici.
Când și de ce trebuie operat?
Limfedemul postoperator al penisului care nu s-a remediat timp de 2-3 luni după aplicarea corectă și repetată a pansamentelor are indicație operatorie pentru îndepărtarea lui și corectarea aspectului pielii.
Neoperat, limfedemul poate împiedica dezvoltarea penisului în perioada de creștere, în special dacă este asociată și fibroza țesutului subcutanat, poate determina dureri în timpul erecției sau poate îngreuna sau împiedica conctactul sexual.
Tratament
Tratamentul limfedemului penian postoperator ce nu a dispărut după 3 luni de la operație se tratează chirurgical.
Operația presupune îndepărtarea limfedemului și a benzilor de fibroză și reconstrucția pielii și se recomandă după minim 6 luni de la ultima intervenție chirurgicală.
Programarea pentru operație se face în urma consultului și în general cu câteva săptămâni sau luni înainte de acesta.
Pregătirea pentru operație
Pacientul trebuie să fie sănătos la momentul operației pentru ca intervenția să fie realizată în condiții optime de siguranță.
Astfel, infecțiile de tract respirator (rinite, faringite, laringite, traheite, bronșite, bronșiolite, pneumonii etc), infecțiile urinare sau orice altă infecție vor trebui tratate înainte de intervenție.
Afecțiunile cronice vor fi evaluate în mod special și se va decide împreună cu medicul pediatru (pentru copii), respectiv medicul internist (pentru adulți) și medicul anestezist momentul optim al operației.
Cu 1-2 zile înainte de operație, pacientul va fi evaluat de medicul pediatru, respectiv medicul internist și i se vor efectua analize uzuale de sânge și urină.
Este recomandat ca urocultura să fie efectuată cu 4-5 zile înainte de intervenție în cazul în care pacientul nu a mai avut niciodată infecție urinară, sau cu 7-10 zile înainte de intervenție în cazul în care a mai avut infecție urinară, pentru a se putea trata din timp.
Operația
În cazul copiilor, operația se efectuează sub anestezie generală și bloc caudal pentru controlul durerii. În cazul adulților, operația se poate efectua sub anestezie locală, rahidiană, sau generală.
Durata operației depinde de complexitatea cazului și variază în general între 1 și 2 ore.
În cazul pacienților pediatrici, echipei operatorii se alătură un chirurg pediatru cu experiență în chirurgia pediatrică urologică și microchirurgia reconstructivă.
Îngrijirea după operație
La sfârșitul operației pacientul va fi condus în salon, unde va petrece câteva ore sub supraveghere medicală. Copiii vor fi însoțiți de unul din părinți sau de un tutore legal.
Externarea din spital se va face în ziua operației de către echipa noastră și vă vor fi explicate toate detaliile operației și îngrijirii postoperatorii.
Recuperarea după operație durează în medie 10 zile, timp în care este important ca pacientul să fie sub supravegherea echipei noastre medicale pentru a putea observa și rezolva posibilele complicații.
Controalele postoperatorii se vor face zilnic sau la fiecare 2-3 zile în funcție de caz.
Stabilirea diagnosticului și a planului de tratament se pot face online prin completarea formularului de mai jos, prin email la adresa
Consultațiile online făcute prin intermediul formularului de pe acest site sau prin email sunt gratis. Datele personale și pozele sau video-urile anexate acestui formular sunt confidențiale și nu vor fi salvate decât în cazul acordului reciproc pentru operație.