Tratamentul curativ al încurbării peniene congenitale este strict chirurgical.
Dispozitivele de extensie sau vacuum pentru penis nu sunt eficiente în această patologie deoarece cauza este dată de malformația structurilor penisului iar procesul de încurbare este apărut încă din viața intrauterină.
Indicația operatorie o reprezintă încurbările medii și severe care cauzează dureri în timpul erecției și îngreunează sau chiar împiedică actul sexual. Intervenția chirurgicală se face în general după vârsta de 4-5 ani deoarece până la acea vârstă există posibilitatea ca încurbarea peniană să dispară spontan. De regulă, însă, pacienții se prezintă la medic în perioada pubertății sau în jurul vârstei de 30 de ani.
Programarea pentru operație se face în urma consultației și în general cu câteva săptămâni sau luni înainte de aceasta.
Pregătirea pentru operație
Pacientul trebuie să fie sănătos la momentul operației pentru ca intervenția să fie realizată în condiții optime de siguranță. Astfel, infecțiile de tract respirator (rinite, faringite, laringite, traheite, bronșite, bronșiolite, pneumonii etc), infecțiile urinare sau orice altă infecție vor trebui tratate înainte de intervenție.
Afecțiunile cronice vor fi evaluate în mod special și se va decide împreună cu medicul pediatru (pentru copii), respectiv medicul internist (pentru adulți) și medicul anestezist momentul optim al operației.
Cu 1-2 zile înainte de operație, pacientul va fi evaluat de medicul pediatru, respectiv medicul internist și i se vor efectua analize uzuale de sânge și urină. Este recomandat ca urocultura să fie efectuată cu 4-5 zile înainte de intervenție în cazul în care pacientul nu a mai avut niciodată infecție urinară, sau cu 7-10 zile înainte de intervenție în cazul în care a mai avut infecție urinară, pentru a se putea trata din timp.
Operația
În cazul copiilor, operația se efectuează sub anestezie generală și bloc caudal pentru controlul durerii. În cazul adulților, operația se face de obicei sub anestezie generală sau rahidiană.
Durata operației depinde de complexitatea cazului și variază în general între 2 și 3 ore.
În cazul pacienților pediatrici, echipei operatorii se alătură un chirurg pediatru cu experiență în chirurgia pediatrică urologică și microchirurgia reconstructivă.
Operația are ca scop corectarea încurbării penisului și astfel obținerea unui penis drept sau aproape drept în erectie. Principiul operației presupune corectarea inegalității lungimii corpilor cavernoși. Acest lucru se obține fie prin scurtarea părții convexe (mai lungi) a penisului, fie prin alungirea părții concave (mai scurte).
Pentru încurbările peniene de severitate medie (30-60 de grade), plicatura părții convexe a penisului este metoda chirurgicală de elecție deoarece presupune riscuri minime și o rata de succes de peste 90%. Acest lucru se realizează prin multiple incizii și plicaturi ale tunicii albuginee de pe partea opusă încurbării, scurtând partea mai lungă penisului și aducandu-o la aceeași lungime cu partea opusă.
În cazul încurbărilor peniene de severitate mare (peste 60 de grade), tehnica chirurgicală presupune corectarea concomitentă atât a părții convexe cât și a părții concave a penisului, astfel scurtând partea mai lungă și lungind partea mai scurtă. Acest lucru se realizează prin efectuarea de multiple incizii și plicaturi ale tunicii albuginee de pe partea convexă a penisului și prin multiple incizii de relaxare a părții concave. În acest fel, scurtarea penisului nu va fi atât de severă, însă tehnica este mai agresivă și presupune riscuri mai mari (ex. disfuncție erectilă).
Folosirea țesuturilor de substituție (grefe) pentru acoperirea defectelor tunicii albuginee este foarte rară și indicată doar anumitor cazuri de încurbare peniană foarte severă deoarece presupune riscuri crescute de disfuncție erectilă și fibroză secundară a penisului. Concomitent cu folosirea grefelor de substituție este recomandată inserarea unei proteze peniene.
În anumite cazuri foarte severe de încurbare peniană, în special când este asociată disfuncția erectilă refractară (neresponsivă) la tratamentul medicamentos, singura soluție este inserarea unei proteze peniene semirigide sau gonflabile concomitent cu corectarea încurbării penisului.
La sfârșitul operației se va pune un bandaj elastic în jurul penisului ce are rolul de a menține penisul în poziția optimă pentru vindecare în urmatoarele zile și un cateter uretro-vezical ce se va scoate dupa 24h.
Îngrijirea după operație
La sfârșitul operației pacientul va fi dus în salon, unde va petrece circa 24-48h sub supraveghere medicală. Copiii vor fi însoțiți de unul din părinți sau de un tutore legal.
Externarea din spital se va face la 24-48h de la operație de către echipa noastră și vă vor fi explicate toate detaliile operației și îngrijirii postoperatorii.
Recuperarea după operație durează în medie 2 săptămâni, timp în care este important ca pacientul să fie sub supravegherea echipei noastre medicale pentru a putea observa și rezolva posibilele complicații.
Controalele postoperatorii se vor face zilnic sau la fiecare 2-3 zile în funcție de caz, iar la sfârșitul celor 2 săptămâni se vor scoate toate pansamentele și vi se vor da mai multe detalii referitoare la urmărirea pe termen lung.